Jongeren


Hoe Altra je helpt

* Bekijk eerst onze filmpjes! *

 

Jeugdzorg, speciaal onderwijs… Natuurlijk sta je niet te juichen. Toch kan het fijn zijn om te praten met iemand die weet hoe het thuis gaat, die je school kent. Iemand die samen met jou een uitweg vindt uit de chaos, zodat je weer een positieve start kunt maken. Dat gaan we in ieder geval proberen.

 

Hoe gaat dat dan? Dat ligt een beetje aan hoe je bij ons terecht bent gekomen.

 

Je ouders krijgen hulp van Altra om het gezin weer beter te laten draaien

Wanneer je ouders hulp hebben ingeschakeld voor het gezin, krijg jij daar natuurlijk ook mee te maken. Jullie krijgen een vaste gezinsbegeleider, die allereerst samen met je gezin op een rijtje zet:

    • wat er goed gaat binnen jullie gezin;
    • welke problemen jullie hebben;
    • wat jullie samen met Altra hopen te veranderen.

Natuurlijk mag jij daar ook over meepraten. Wat zou voor jou het ideale eindresultaat zijn?

 

Wat moet er allemaal gebeuren om dat te bereiken? Samen stellen jullie hiervoor een plan op. Kan opvoedondersteuning voor je ouders helpen? Is het goed als jij een training of cursus volgt, bijvoorbeeld wanneer je heel snel boos wordt, of als je last hebt van faalangst?  Kunnen mensen in jullie omgeving misschien helpen? Er is zoveel mogelijk. Eén ding staat vast: je zult de vaste begeleider regelmatig spreken.

 

Je krijgt begeleiding op school

Als het op school niet lekker loopt, is het prettig daar met iemand over te kunnen praten. Daarom zitten wij ook op school. Een vaste begeleider, waar je wekelijks mee kunt praten, zoekt samen met jou naar oplossingen voor de problemen waar je mee zit. En dat kan van alles zijn: heb je moeite met het omgaan met docenten? Heb je hulp nodig bij het plannen van je huiswerk? Zou je willen leren om makkelijker vrienden te maken? De problemen kunnen zich ook thuis afspelen, waardoor jij je hoofd er niet bij kunt houden. Bespreek ze met je vaste begeleider.

 

Je gaat (tijdelijk) naar een speciale school van Altra

Gaat het op je eigen school echt niet meer, ook niet met begeleiding? Dan kan een heel andere school met een andere aanpak je misschien weer op weg helpen. Dat kan een tijdelijke klas zijn, waarna je weer naar je school teruggaat. Of je gaat je diploma proberen te halen op een afdeling van Altra College. Je leert hier op je eigen niveau. En je werkt aan je gedrag, want dat is waarschijnlijk wat je op school in moeilijkheden heeft gebracht. We kijken samen met jou waar dat gedrag vandaan komt en hoe we de moeilijkheden die je ervaart kunnen oplossen. Meer weten? Kijk bij Ons onderwijs.