Jongeren


Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen? Misschien staat het antwoord hier wel tussen. Als je vraag er niet bijstaat kan je altijd contact met ons opnemen!

 

Als ik iets vertel, vertellen jullie dat dan door aan mijn ouders?
  • Ben je 12 jaar of jonger? Dan mogen je ouders de informatie lezen die wij opschrijven.
  • Ben je tussen de 12 en 16 jaar, dan overleggen we met jou of je ouders jouw informatie mogen inzien.
  • Als je ouder dan 16 jaar bent, dan mogen je ouders alleen jouw informatie lezen als jij dat goed vindt.
Als je iets vertelt aan je hulpverlener of leraar, vertellen we dat dus niet meteen door aan je ouders. Want het is belangrijk dat je leuke, maar ook niet leuke dingen aan ons kunt vertellen. Als we het gevoel krijgen dat je thuis niet veilig bent, ondernemen we wel actie. Want we willen niet dat je gevaar loopt.    
Praten jullie ook met mijn school?
Als je bij ons alleen jeugdzorg krijgt en niet bij ons naar school gaat, praten we eerst met jou en je ouders. Soms kan het ook handig zijn om met je school te praten. Zo weten zij ook wat er speelt en kunnen zij meehelpen jouw situatie te verbeteren. Dat doen we alleen met jouw toestemming of die van je ouders.    
Mag ik zelf om hulp van Altra vragen?
Voor de hulp van Altra heb je meestal een verwijzing nodig. Het beste is om eens te gaan praten met je mentor, ouder- en kindadviseur of zorgcoördinator op school. Zij weten of je kunt aanmelden en hoe je dat moet doen.  
Kan ik zelf bepalen welke hulp ik krijg?
Wij proberen die hulp te geven die het beste bij jou past. Dit bespreken we samen. Vind jij dat je andere hulp nodig hebt, moet je dat zeker zeggen. Samen kijken we dan wat er nog mist of nog niet goed gaat.  
Welke hulp kan ik krijgen?
Bij de een is een klein beetje hulp genoeg. Andere jongeren hebben meer hulp nodig. Samen met jou, je ouders en soms je school bedenken we wat voor jou nodig is.   Altra kan op een heleboel manieren helpen. Je kunt bijvoorbeeld een training volgen. Om te leren wat je moet doen als je heel boos wordt. Ook kunnen we met jou en je ouders praten als het thuis niet goed gaat. Soms kan het beter zijn als je even naar onze school komt. Andere jongeren blijven hun hele middelbare school bij Altra.      
Waar krijg ik hulp van Altra?
Dat verschilt. Soms bij je thuis of bij ons kantoor, maar soms ook ook bij jou op school. Zit je bij Altra op school? Dan krijg je daar natuurlijk de meeste hulp.  
Ik wil liever werken. Moet ik toch naar school?
Dat hangt er vanaf. Tot je een startkwalificatie hebt gehaald, ben je verplicht naar school te gaan. Als je echt geen type voor de schoolbanken bent, ik Altra Werkt! misschien wat voor jou. Hier leer je een vak in de praktijk. Je werkt vier dagen en krijgt één dag les.
Hoe lang duurt de hulp van Altra?
Dat is voor iedereen verschillend en hangt ook af van de hulp die je krijgt. Soms ben je na een aantal gesprekken al goed geholpen. Soms is hulp langer nodig. We bespreken dit altijd samen.
Wie mogen mijn dossier inzien?
Wij bergen de verslagen over jou goed op in je eigen dossier. Tot je zestiende mogen ook je ouders of verzorgers die informatie lezen en om een kopie vragen. Vanaf je zestiende mogen zij alleen die informatie lezen waarvoor jij toestemming geeft. Als anderen informatie over jou vragen sturen wij dat alleen toe als zij schriftelijk kunnen aantonen dat je toestemming hebt gegeven.
Ik heb hier helemaal geen zin in. Is het verplicht om mee te werken met Altra
Als je ouders of school je hebben aangemeld, vinden zij het belangrijk dat jij een steuntje in de rug van ons krijgt. We gaan dan samen kijken waar jij het beste mee geholpen bent en waar jij je ook in kan vinden. We werken we aan doelen die we samen met jou, je ouders en evt. school opstellen. Het is logisch dat je dat niet altijd even leuk vindt. Daar praten we samen over. Als je een gezinsvoogd hebt, die uitlegt dat het heel belangrijk is om mee te werken, kan dat als een verplichting voelen. Maar wij zijn er om het voor jou makkelijker te maken op school, thuis of buiten in je vrije tijd. Dat lukt alleen als jij je er in kan vinden. Gelukkig lukt dat meestal.