Ouders


Klop aan bij een wijkteam

Heeft u hulp of advies nodig heeft op het gebied van opvoeden en opgroeien? Dan kunt u terecht bij een wijkteam in uw eigen gemeente. Deze teams bieden laagdrempelige hulp, zodat kleine problemen klein blijven. Altra ondersteunt deze uitgangspunten van harte. Daarom versterken de jeugdhulpverleners van Altra in diverse gemeenten de wijkteams. Ons doel is u en uw kind zo te ondersteunen zodat u zelf, met steun van uw netwerk, verder kunt.

 

Wat bieden de wijkteams?

U kunt met opvoed- en opgroeiproblemen aankloppen bij de wijkteams. Bijvoorbeeld omdat uw kind niet goed slaapt, omdat u de omgang met uw opgroeiende puber moeilijk vindt, omdat er thuis vaak ruzie is, of omdat uw kind wordt gepest op school. Kinderen en jongeren kunnen ook zelf aankloppen bij een adviseur van een wijkteam, bijvoorbeeld als zij zich onzeker voelen. De hulpverleners luisteren, adviseren en ondersteunen de ouders en de kinderen. Als het nodig is zoeken ze ook samen met u naar passende specialistische hulp.

 

Altra in de wijkteams

Per 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De verschillende gemeenten hebben de jeugd & opvoedhulp voor gezinnen en kinderen georganiseerd vanuit wijkteams. Meer informatie over deze teams in de regio waar Altra actief is vindt u onder andere via:

Deze teams, maar ook huisartsen, kunnen verwijzen naar meer gespecialiseerde hulp van Altra.  

 

 ‘Ik ben me bewuster geworden van wat ik doe. Hoeveel aandacht ik geef aan negatieve dingen. Als mijn zoontje me nu iets wil vertellen, neem ik daar de tijd voor. Dan hoeft hij die aandacht niet op een andere manier te vragen.’ Esther over de opvoedcursus Triple P.

 

‘Mijn negenjarige zoon is dromerig, luistert niet zo goed en is wat onhandig in de omgang met klasgenoten. Wat kan ik thuis doen om mijn kind te ondersteunen?’ Een vraag van een moeder aan een ouder- en kindadviseur (zo heten de wijkteams in Amsterdam).