Gezinshuisouders gezocht


Meer informatie

Over de jonge moeders
Per jaar worden ongeveer 2200 meisjes onder de 20 jaar moeder. Zij staan voor een dubbele taak:

  • Als adolescent zijn ze nog volop in ontwikkeling.
  • Zij moeten voor hun kind zorgen en daarbij optreden als volwassene.

 

De meeste jonge moeders redden zich prima, maar sommige kunnen wel wat extra hulp gebruiken. Altra biedt hulp aan jonge moeders tijdens en na hun zwangerschap. Deze moeders zijn tussen de 15 en 23 jaar jong. Altra helpt ze bij de verzorging en opvoeding van hun kind en bij het opbouwen van een veilige hechting met hun kind. Lees hier het verhaal van een jonge moeder.
Bij de meeste van deze jonge moeders is er sprake van jeugdzorgproblematiek. De ondersteuning die Altra hen biedt, richt zich op: zelfstandigheid, veiligheid, hechting en het versterken van het eigen netwerk. Daarnaast werken we aan de eigen ontwikkeling van de jonge moeders, zoals: opleiding, werk en omgaan met geld.

Dit is echter niet voor iedere jonge moeder genoeg. Sommige worden niet door hun eigen omgeving opgevangen en hebben een veilige plek nodig waar ze (tijdelijk) kunnen wonen. Biedt u hen die veilige woonplek?

 

Over gezinshuisouders

Als gezinshuisouder vangt u jonge moeders op in uw eigen huis, binnen uw eigen gezin, 24 uur per dag. Gemiddeld maken 1 tot 3 jonge moeders deel uit van het gezinshuis. Sommige blijven een aantal maanden, andere een jaar. Een gezinshuis heeft een zo gewoon mogelijk gezinsleven. De organisatie van het gezinshuis werkt volgens de franchiseformule van Gezinshuis.com. Als gezinshuisouder bent u ook een maatschappelijk ondernemer. Dit betekent dat u de opvang en de praktische dagelijkse zorg biedt. Ook begeleidt u de jonge moeders samen met Altra. Lees hier wat het betekent om gezinshuisouder te zijn.

 

Over de begeleiding in het gezinshuis
De begeleiding, waarbij u samenwerkt met Altra, varieert: van het leren verzorgen en opvoeden tot begeleiden op afstand.  Belangrijk is dat u begrip heeft voor de achtergrond en levensfase van de jonge moeder, dat u haar aanspreekt op haar verantwoordelijkheid als moeder en dat u dit met haar en haar netwerk afstemt. Samen met de jonge moeder en haar netwerk werkt u aan een plan om de problemen aan te pakken.