Nieuws

Geschoold in positieve aanpak!

Net begonnen of al flink gevorderd, je kunt altijd van elkaar leren. Daarom kwamen dinsdag 31 mei de PBS-teams van elf scholen bijeen, om te presenteren wat hun school al heeft bereikt op het gebied van postive behavior support. En wat ze het komende jaar nog willen bereiken.

 

Waarderen wat is bereikt 

De bijeenkomst in Stayokay Oost in Amsterdam was georganiseerd door Educé, in samenwerking met Hogeschool Windesheim. Zij begeleiden scholen bij het implementatietraject van PBS en verzorgden de opleiding van de PBS-teams. Maarten van Zwetselaar, één van de coaches van Educé: ‘Het presenteren van de vorderingen is onderdeel van de PBS-opleiding. Het helpt de betrokkenen stil te staan bij wat al is bereikt en dat te waarderen. Veel scholen kijken uit enthousiasme vooral naar wat er nog moet gebeuren. We willen deze bijeenkomst op een PBS-manier naar de scholen kijken: we geven positieve feedback en tips of verbeterpunten  in een verhouding van 4:1.’

 

Beloningssysteem

In drie rondes presenteerden in totaal elf scholen*  hun ervaringen met de positieve aanpak. En leerzaam was het zeker, bleek uit de reacties. Heel wat bezoekers werden op een idee gebracht, dat ook op hun eigen school zou kunnen werken. Zo zijn veel scholen bezig met het ontwikkelen een beloningssysteem voor leerlingen. De uitwisseling daarover werd zeer gewaardeerd. Een systeem waarbij leerlingen kunnen sparen voor iets lekkers in de kantine, of iets handigs als een pen (zijn leerlingen altijd kwijt!), bleek effectief.

 

Certificaten

Naast leren van elkaar, is het doel van de bijeenkomst een platform voor netwerken te bieden. Maarten van Zwetselaar: ‘We stimuleren het dat scholen vaker bij elkaar in de keuken kijken. Hoe vaak je elkaar ook spreekt, je snapt pas echt wat er leeft op een school, als je het met eigen ogen ziet.’  Het hele gezelschap kwam na de presentatierondes bijeen voor een officieel moment: het uitreiken van de certificaten. Een stimulans om volgens schooljaar weet met positieve energie verder te werken aan de implementatie van PBS.

 

* De scholen die hun vorderingen presenteerden waren:

Altra College Zuidoost, Altra College Haarlemmermeer, Altra College Zaanstreek, Altra College Waterland, Altra College Centrum, School2Care, Bets Frijlingschool, Aquarius, De Apollo, De Rosa Beroepscollege, Zuiderlicht College.

 

Meer weten over PBS? Kijk verder!

Wilt uw school ondersteuning bij de invoering van PBS? Klik door naar Educé