Nieuws

Virtual reality op Altra College Bleichrodt

Een enthousiaste groep leerlingen heeft zich laten meenemen in de wereld van virtual reality (VR). Virtuele werkelijkheid simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen onder te dompelen in een ervaring. In samenwerking met het bedrijf SocialVR zijn dit jaar twee pilots gestart.

 

Verfilmen van verhalen van jongeren met autisme naar VR

Tijdens een gewone schooldag stond de kantine vol met VR apparatuur, zouden de jongeren geïnteresseerd zijn? Al snel werd er volop getest en waren er meer dan 40 aanmeldingen binnen voor het project. De jongeren hebben meegewerkt hun ervaringen rondom autisme gedeeld op audio en video in een 360 film. Aan de hand van tekeningen en geschreven teksten hebben de leerlingen uitgelegd wat autisme is. De prachtige verhalen moeten uiteindelijk resulteren in een virtual reality beleving die je laat inleven in diverse personages met autisme. Want autisme kent diverse vormen. Op deze manier kunnen professionals, ouders en jongeren ervaren hoe het is om autisme te hebben. De droom van de makers is het toegankelijk maken van deze ervaring voor een groot publiek.

 

Virtual reality en biofeedback

In hoeverre kan VR helpen bij het terugbrengen van rust en focus in de klas? Tijdens deze pilot deden leerlingen van een klas mee waar ze elkaar veel uitdaagden en het lesgeven hierdoor vaak lastig was. Gedurende een maand is een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van VR en biofeedback. Biofeedback geeft met behulp van digitaal meet-apparatuur een directe terugkoppeling aan de gebruiker over één of meerdere lichaamsfuncties of signalen, zoals: ademhaling, huidtemperatuur, spierspanning, hartslag en huidgeleiding (transpiratie).

De leerlingen werden individueel uitgenodigd om in virtual reality een les mee te maken. Nadat je de VR bril opdoet en de koptelefoon voor audio ervaar je dat je echt in een klaslokaal zit. Er zitten verschillende klasgenoten om je heen, de leraar komt binnen en start met zijn les. Je kan echt om je heen kijken, het lijkt net echt. Tijdens de sessie ervaar je in de klas diverse afleidingsmomenten (er worden propjes papier gegooid, een klasgenoot tikt irritant met zijn pen). Hoe reageer je daarop? Bij de helft van de groep werd met realtime biofeedback gekeken wat er dan gebeurt. Na elke sessie was er een evaluatie met de deelnemers. De eindevaluatie moet nog plaatsvinden maar de mentor ziet nu al effect ‘van buitenaf was het hiervoor lastig om te zien of de leerling intrinsiek gemotiveerd was. Nu is dat heel duidelijk, het gaat veel beter’. De onderzoeksresultaten worden benut bij de verdere ontwikkeling van VR trainingen. Denk aan trainingen rondom: focus, ontspanning en zelfbeheersing voor leerlingen maar ook klassenmanagement voor docenten is mogelijk!

 

Altra gaat samen met Social VR in gesprek over de diverse mogelijkheden. Wie weet wat volgt…

 

vr6 vr5 vr4 VR3 vr2 VR