Belemmerd door het verleden

Lagere drempel door jeugdhulp bij Blijf

Door het plafond hoor ik bijna dagelijks moeder schelden. Het gezin, moeder en twee kleine kinderen, heeft een appartement precies boven mijn kantoor. Dit gaat een stuk verder dan zuidelijk temperament.

Altra biedt specialistische jeugdhulp in de opvanglocaties van Blijf en HVO Querido. De kinderen hebben vaak heftige dingen meegemaakt, en kampen met trauma’s en hechtigingsproblemen. Voor veel moeders is de stap naar jeugdzorg te groot, er heerst vaak angst dat de kinderen uit huis zullen worden geplaatst. Omdat Altra ter plekke aanwezig is en altijd kennismaakt met de nieuwe bewoners, is de drempel veel lager. De moeders willen het beste voor hun kinderen en zijn blij met de ondersteuning.

Al bij het eerste gesprek valt me op hoe gestrest moeder is, haar hoofd zit overvol. Als ambulant hulpverlener bij BlijfGroep, heb ik altijd een kennismakingsgesprek met nieuwe bewoners. De vrouwen hier zijn altijd vanwege huiselijk geweld hun huis ontvlucht. Ook deze moeder is met haar twee kinderen van drie en anderhalf vertrokken, omdat ze het geweld, het schreeuwen en de ruzies thuis niet meer aankon. De communicatie gaat niet echt makkelijk, want ze spreekt nauwelijks Nederlands en maar een klein beetje Engels.

 

Kinderen de baas

Al snel blijkt dat ook moeder de hele dag door tegen haar kinderen schreeuwt. Het is echt heftig. Ze heeft geen vat op de kinderen, die feitelijk de baas zijn. Die twee klauteren overal op, scheuren snoepzakken open in de winkel, spuiten flessen douchegel overal leeg. Moeder weet er niet anders op te reageren dan met verbaal geweld. Aan de andere kant zie ik ook veel mooie momenten tussen haar en de kinderen. Bijvoorbeeld als haar zoontje blijft hangen in een driftbui, is ze heel geduldig en in staat was haar zoontje weer rustig te krijgen.

 

Felle ruzie

Complicerende factor in dit gezin is dat moeder zelf contact onderhoudt met haar ex, om de kinderen de kans te geven hun vader te zien. Gezien het verleden van geweld is dat een risico voor de kinderen. Eén van die bezoeken liep uit op felle ruzie, waarop ze met kinderen in een bus sprong, achtervolgd door hem. Gelukkig stapte ze niet voor de deur van BlijfGroep uit, zodat hij niet achter haar adres is gekomen. De situatie liep zo uit de hand, dat omstanders moesten ingrijpen en de politie erbij moest komen. Ik realiseer me dat de situatie voor de kinderen te onveilig wordt, en probeer Bureau jeugdzorg erbij te betrekken. Maar zij oordelen dat de situatie niet ernstig genoeg is om toezicht op te leggen.

 

Zwaar beschadigd

Moeder staat wel open voor hulp, ze wil absoluut het beste voor haar kinderen. Uit de vele gesprekken die ik met haar voer, rijst langzaam een beeld op van een zwaar beschadigde vrouw, die in haar jeugd veel gepest is. Als zij zich afgewezen voelt door haar kinderen, reageert ze vanuit dat oude gevoel uit haar jeugd. Ik voer wekelijks uitgebreide gesprekken met moeder en ze kan altijd aankloppen voor hulp of advies. Dat is vaak nodig en ze maakt er veelvuldig gebruik van. Aanvankelijk ziet ze niet in dat haar geschreeuw schadelijk is voor haar kinderen. De problemen stapelen zich op en af en toe weet ik gewoon niet waar ik moet beginnen. Het is me wel duidelijk dat we niet echte vooruitgang zullen boeken, als moeder niet structureel wordt behandeld voor haar trauma. Ik heb al verschillende instanties om hulp gevraagd, maar om formele redenen lukte het telkens niet. Daarom benader ik een gespecialiseerde instelling voor de behandeling van ouder- en kindproblematiek, waar ze gelukkig wel in behandeling is genomen.

 

‘It’s not the children, it’s me’

Het gezin is nu bijna een jaar bij blijfGroep. Ik zie dat het beetje bij beetje steeds beter gaat. Met de maatschappelijk werker van Blijf bespreekt ze de financiën en zijn ze bezig met een urgentieverklaring. Ik help haar met de opvoeding en haar rol als moeder, waarbij de veiligheid van de kinderen voorop staat. Ze krijgt steeds meer inzicht in haar eigen handelen: ‘It’s not the children, it’s me’ zegt ze nu. Ze is slim en wil graag leren, ik zie dat ze stappen maakt en sterker wordt. Ze wordt belemmerd door het verleden, maar ze wil het beste voor haar kinderen. Ze komt er wel.

 

Foto designed by Bearfotos – Freepik.com