Ambulant begeleider

‘Altra investeert veel in de medewerkers’

Lotte Oosterhoff is ambulant begeleider. Ze begeleidt leerlingen, geeft trainingen en coacht leerkrachten op diverse scholen in Zaanstreek/Waterland.

 

 

Wat is het leuke van werken bij Altra?

Ik vind het prettig dat Altra rekening houdt met de interesses en kwaliteiten van haar medewerkers. Ik voel me vrij om aan te geven waar mijn sterke kanten liggen, en wat mijn leerpunten zijn. Er is ruimte om te leren en te groeien. Daarnaast vind ik het waardevol dat Altra investeert in de ontwikkeling en scholing van haar medewerkers.

 

Wat spreekt je aan in de werkwijze?

Het diverse van dit werk vind ik aantrekkelijk. Ik bied individuele begeleiding aan leerlingen, geef groepstrainingen – zoals het vergroten van sociale vaardigheden – en coach leraren. De combinatie onderwijs en zorg spreekt me erg aan. Ik vind het een uitdaging om een leerling met een beperking de vaardigheden aan te leren om zich staande te houden in het (reguliere) onderwijs (op didactisch en/of sociaal gebied), zodat de leerling een diploma weet te behalen en zelfvertrouwen ontwikkelt. In mijn werk heb ik veel contact met leraren en ouders, het is belangrijk om de aanpak continu op elkaar af te stemmen.

 

Zie je nog uitdagingen?

Aangezien ik nog maar een aantal maanden in dienst ben, voel ik mij nog voldoende uitgedaagd. In mijn huidige functie heb ik intensief contact met leerlingen, ik zou het jammer vinden nu in een functie te treden waarin hier minder sprake van is. Ik zie wel aankomen dat met de invoering van het passend onderwijs, het coachen van leraren belangrijker gaat worden. Hierin zie ik een mooie uitdaging. Voorlopig zit ik hier dus helemaal op mijn plek.

 

Wat vind je moeilijk?

Ik werk voor Altra, maar verricht mijn werkzaamheden op scholen. Voor Altra moet ik natuurlijk wel eens teamvergaderingen e.d. bijwonen waardoor ik niet op school aanwezig kan zijn. Het is dus soms schipperen tussen Altra en de school, en dit is wel eens lastig.

 

Wat moet je in huis hebben om bij Altra je draai te kunnen vinden?

Je moet zelfstandig en flexibel zijn, en vooral feeling hebben met jongeren. Zij voelen het aan als je oprecht interesse hebt! Verder is belangrijk om te relativeren en naar de mogelijkheden van het kind te kijken in plaats van zijn/haar beperking. En o ja, je moet goed kunnen plannen, dat is een ontwikkelpuntje van mij.