Wanneer kan Altra u helpen?


‘Ik krijg geen grip op de opvoeding’

‘Ik zette me voor 100% in en toch kwamen we in een neerwaartse spiraal terecht. Ik dacht almaar: ‘wat doe ik verkeerd?’’

Moeder over de intensieve ambulante begeleiding van Altra.

 

Verzorgen, positieve aandacht geven, warmte en veiligheid bieden, regels en grenzen stellen: opvoeden vraagt nogal wat van ouders. Ondanks goede bedoelingen, liefde en aandacht, lukt dat soms niet. Is dat bij u het geval? Wat goed dat u daar hulp bij zoekt. Wij denken graag met u mee.

 

Hoe pakt Altra de begeleiding aan? Allereerst onderzoeken we samen met u wat uw gezin nodig heeft. Pas dan kunnen we hulp op maat bieden. Niet uit de losse pols, maar met programma’s waarvan is aangetoond dat die goed werken. Zoals:

 

Intensieve gezinsbegeleiding. Samen met u en uw kinderen kijken we wat de problemen zijn. We stellen samen duidelijke doelen, waaraan uw gezin gaat werken. Bijvoorbeeld op het vlak van opvoeding, verzorging en ontwikkeling, regels, planning en afspraken thuis of op school of onderlinge communicatie.

Opvoedingsondersteuning. Als uw kinderen niet goed in hun vel zitten en u zelf kampt ook met problemen, zoals relatieproblemen, stress of depressie, dan is de oplossing moeilijk te vinden. Ook als u vaak conflicten heeft over de opvoeding, dan kan het programma Triple P u de weg naar een positieve verandering wijzen. U leert hoe u een positief contact met hun kind kunt bevorderen, hoe u nieuw gedrag kunt aanleren en hoe u kunt omgaan met ongewenst gedrag. Zo versterkt u de positieve krachten in uw gezin.

Kind- en ouderspeltherapie. Blijft u zich ondanks alle inspanningen zorgen maken over uw kind? Dan kan Altra therapie inzetten. Soms alleen voor het kind, soms voor het kind en de ouder samen, soms met het hele gezin. Kinderen gaan spelend op ontdekkingstocht en leren, samen met de therapeut en hun ouders, zichzelf beter kennen. U oefent praktisch, bijvoorbeeld met aandacht geven en verdelen. Kinderen leren zo hun emotionele problemen de baas te worden en u krijgt een steun in de rug.

Agressie de baas. Kinderen en jongeren die snel boos zijn en agressief reageren, komen thuis, op school of in andere situaties vaak in de problemen. Via trainingen leert uw kind hoe het op een andere manier kan denken en reageren, hoe het om kan gaan met anderen en hoe het conflicten en problemen kan oplossen. Ook kunnen we u begeleiden hoe u om kunt gaan met impulsief of agressief gedrag. Zo kunt u op tijd bijsturen en het gedrag positief beïnvloeden.

Leren door naar jezelf te kijken, dat is het idee achter videohometraining. Via videobeelden die thuis zijn gemaakt, ziet u hoe u reageert op uw kind en hoe uw kind reageert op u. Confronterend, maar heel leerzaam. Kunt u het anders aanpakken? Wat zou dan de reactie zijn? Zo leert u hoe u op een positieve manier contact kunt maken met hun kinderen.