Methodisch werken


Opleiding Video-hometraining 2021

Video-hometraining (VHT) is een vorm van professionele begeleiding of hulpverlening aan gezinnen met problemen in de opvoeding. Door analyse van korte video-opnames van de alledaagse omgang thuis, wordt zichtbaar wat goed loopt in de communicatie en wat verbeterd kan worden. De video-opnames worden door de hulpverleners samen met de ouders besproken en geanalyseerd, met als doel de ouders helder zicht te geven op het functioneren en de behoeftes van het kind, ontwikkelpunten te vinden wat de ouder kan doen in het contact en de ouder te begeleiden bij de toepassing daarvan.

 

Algemene opleiding Video-hometraining:

 

De opleiding Video-hometraining (VHT) start met een introductie bijeenkomst. De eerstvolgende  wordt gepland zodra er twee of meer aanmeldingen zijn.

Aansluitend bestaat de opleiding uit 20 bijeenkomsten van 1.5 – 2.5 uur (afhankelijk van groepsgrootte), in groepjes van twee tot vier deelnemers, verdeeld over drie fases:

Fase 1: Leren analyseren van videomateriaal

Fase 2: Basiscommunicatie van de Video-hometrainer in opleiding

Fase 3: Invoegen van VHT binnen het begeleidingstraject

 

 

Hulpverleners die in gezinnen werkzaam zijn, met minimaal hbo werk- en denkniveau, kunnen, met toestemming van hun leidinggevende, de opleiding tot video-hometrainer volgen. Na afronding van de opleiding tot videohometrainer kunnen de hulpverleners zelfstandig en op methodische wijze VHT uitvoeren. Zij kunnen dit in gezinnen met uiteenlopende problematiek.

 

De opleiding is skj geaccrediteerd, puntenaantal afhankelijk van de groepsgrootte van 39 (individuele opleiding) tot 87 (groep van 4 deelnemers)..

 

Zodra er twee of meer aanmeldingen zijn kan een nieuwe opleidingsgroep starten.

(het tijdstip en de locatie van de bijeenkomsten wordt in overleg vastgesteld)

Voor vragen kun je mailen naar VHT Training <VHTTraining@altra.nl>  of  bellen met een van de opleiders 06-30796588 (Angelique Zijlstra) of 0655806996 (Tycho Vecht)

 

Aanmelden kan via: iHub Leren en Ontwikkelen