Nieuws

Gezinshuis: het ultieme doel is zelfstandigheid van moeder

We staan in NRC met een artikel over gezinshuizen voor jonge moeders. Bekijk hier het hele artikel.

 

Jenisy woont in een gezinshuis en kreeg zoals elke moeder een eigen ambulant hulpverlener. Dat is in haar geval Chaima El Idrissi, van jeugdhulpinstelling Altra. „Ik richt me vooral op het contact tussen kind en ouder”, zegt zij. „We stellen samen een plan op met doelen over bijvoorbeeld opvoeding.” El Idrissi maakt daarbij gebruik van video. „We nemen moeder en kind op in specifieke situaties, bijvoorbeeld als ze aan het spelen zijn. Dan kijken we: hoe is hun band, hoe is de interactie, lacht de moeder terug naar haar kind? Dat alleen zeggen, helpt niet. Door het te zien, begrijpen ze het zelf ook.” Het vertrek uit Aalsmeer vindt Jenisy spannend. El Idrissi zal haar blijven bezoeken in het woon-trainingscentrum, waar ze met een andere oud-bewoner van Con Amore zal wonen. Jenisy: „De structuur en het ritme van hier, met wassen en koken, houden we hetzelfde. Ik wil een goede toekomst. Naar school en werken. Een goede moeder zijn, zonder negatieve gedachten.”

 

Het tweede gezinshuis
In Aalsmeer is het tweede gezinshuis voor tienermoeders en hun kinderen gestart. Een unieke aanpak, waarbij hulp wordt geboden in een zoveel mogelijk ‘normale’ gezinssituatie. Jong zwanger worden is al pittig genoeg. Als je dan ook geen netwerk om je heen hebt waar je steun kunt vinden, de problemen je boven het hoofd groeien en geen plek hebt om te wonen is de wanhoop nabij. Gelukkig kunnen deze kwetsbare jonge moeders tijdelijk terecht in een gezinshuis, waar ze werken aan toekomstperspectief voor zichzelf en hun kind.

 

Gezinshuisouders gezocht
Altra is nog altijd op zoek naar nieuwe gezinshuisouders, zodat we nog meer jonge moeders kunnen helpen met dit mooie concept. Geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Gezinshuis.com, telefoon 0342 45 02 53 of stuur een e-mail naar info@gezinshuis.com. Klik hier voor meer informatie over de selectieprocedure.