Nieuws

Cultuurmarkt op Altra College Haarlemmermeer: doorslaand succes!

Tropisch weer, heerlijk eten, geïnteresseerde buren en educatieve momenten voor de leerlingen: wat een topmiddag!

 

Altra College Haarlemmermeer, een school voor voortgezet speciaal onderwijs in Hoofddorp, organiseert regelmatig een leuke, educatieve en vakoverstijgende dag voor leerlingen. De school kiest telkens een aansprekend onderwerp, zoals een ‘recht op onderwijs-dag’ en Koningsspelen. Donderdag 6 juli stond een Cultuurmarkt op het programma. Met onder meer deze acties bevordert de school positief gedrag van leerlingen (Positive Behavior Support), zodat zij het beste uit zichzelf en hun schooltijd kunnen halen.

 

Afgelopen donderdag kwamen leerlingen, ouders en buren samen om te leren over elkaars cultuur en gebruiken. Leerlingen, ouders en personeel namen eten mee en organiseerden spelletjes zoals sjoelen, jeux de boules en vlaggen ‘raden’. Ook was er natuurlijk muziek van over de hele wereld. Voordat de ouders en buren kwamen, kregen de leerlingen les over wat cultuur eigenlijk is en waarin zij konden nadenken over hun eigen culturele identiteit. De opbrengsten hiervan werden tentoongesteld in de gangen van de school.

 

Naast cultuur besteedde de school veel aandacht aan het bevorderen van gewenst gedrag bij de leerlingen. Zo konden leerlingen tijdens de markt niet alleen punten verdienen met de spelletjes, maar ook met het tonen van vertrouwen, veiligheid en respect. Een leerling die een ander voor liet gaan bij het sjoelen kreeg een punt voor vertrouwen, en een ander een punt voor respect omdat hij opstond voor een buurvrouw op leeftijd. De leerling die de meeste punten had verzameld ontving een Cultuurpakket met lekkere of grappige dingen van over de hele wereld.

 

Kortom, de eerste Cultuurmarkt van Altra College Haarlemmermeer was een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar!