Nieuws

Eten op hoog niveau bij Proeve van Altra College Noord

Onberispelijk gedekte tafels, attente obers, heerlijke gerechten en bijpassende wijnen. Nee, dit gaat niet over sterrenrestaurant Librije, maar over het examen van onze horecaleerlingen van Altra College Noord.

 

Ik was één van de acht gelukkigen die aan mocht schuiven bij de proeve van bekwaamheid, die de leerlingen moeten afleggen voor hun mbo-1 diploma. Drie leerlingen zetten dinsdag 20 juni hun beste beentje voor, geholpen door een ouderejaars die in december zijn mbo-2 diploma hoopt te halen. Het examen duurt twee dagen, want de leerlingen worden getoetst op koken én bedienen.

 

Horecadocent Ed stelde voor aanvang de examenkandidaten aan ons voor en legde het menu uit, met speciale aandacht voor de wijnen die hij bij iedere gang had gekozen. Eerlijk gezegd klonken de gerechten een beetje hoog gegrepen voor een mbo-1 examen. Zo kregen we:

  • Een amuse van rundertartaar met onder andere een saus van ansjovis.
  • Daarna een heerlijk voorgerecht van garnalen, zeekraal en komkommer met een currysaus
  • Het klapstuk was langzaam gestoofde varkenswang met pomme dauphine, wortel, sperziebonen en een heerlijke saus
  • En om het af te leren een toetje van peperijs met een terrine van granaatappel en rabarber.

De gerechten waren stuk voor stuk heerlijk, de borden vakkundig opgemaakt, de bediening meer dan voorkomend. Een rondje aan onze tafel leverde gemiddeld een 9,5 op voor de leerlingen. Maar wij bepalen dat niet. Daarvoor waren twee officiële beoordelaars van het ROC. Ik twijfel geen moment: dik geslaagd.

 

Bertie van der Linden

Ceylan en Anduani maken de borden op, onder toeziend oog van docent Ed

Youness en Jessie bedienen aan tafel

Tussengerecht

De leerlingen Jessie  en Anduani  gaan volgend jaar bij ons door voor een MBO-2 diploma. Anduani heeft richting Brood en Banket gekozen, Jessie wordt kok. Leerling Ceylan beraadt zich nog op zijn toekomst. Youness volgt de MBO-2  opleiding, waarvoor hij in december examen doet.