Nieuws

Opvoedpoli regio Alkmaar en Altra verbinden hulp bij scheidingen

Ruud Verhoeven, Manager Altra

“De Opvoedpoli en Altra werken steeds nauwer samen. We zien ook steeds beter hoe we samen kinderen en gezinnen kunnen helpen. Zo werken we vanaf 2018 in Bergen, Castricum, Heiloo, Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk en Uitgeest nauw samen op het gebied van hulp bij (ingewikkelde) scheidingen. Altra ontwikkelt en biedt het breedste aanbod voor complexe scheidingsproblematiek in Nederland, met name tijdens en net na de acute fase van een scheiding. We zijn daarmee begonnen in 2015, toen Altra in de regio Amsterdam de gelegenheid kreeg om expliciet hulp te gaan bieden op het gebied van complexe scheidingen. Samen met een aantal collega’s kozen we de bij het NJI erkende methodiek “Ouderschap Blijft”.

 

Ouderschap blijft

Ouderschap Blijft is een specifieke methodiek van maximaal 9 maanden voor bemiddeling en omgang gericht op ouders in een complexe scheiding en hun kind(eren). Het helpt ouders bij het stoppen te communiceren als (ex-)partners, en te starten met communiceren als ouders in de nieuwe situatie. Het kind staat centraal net zoals de blijvende rol en verantwoordelijkheid van de ouders.

In mei 2015 zijn we gestart met de eerste club van 7 bemiddelaars/omgangsbegeleiders en 1 kinder- en jeugdpsycholoog, inmiddels zijn we meer dan verdubbeld. We zoeken altijd naar geschikte nieuwe collega’s , maar de spoeling blijkt dun: complexe scheidingsproblematiek is niet voor iedereen, en niet iedereen past bij het type van bemiddelaar. Een continue zoektocht voor ons.

 

Nieuwe oplossingen ontwikkelen

Bij het opstarten van Ouderschap Blijft kwamen we er al snel achter dat het een sterk programma is, maar dat het geen oplossing is voor iedereen. Dat inspireerde collega’s tot nieuwe ideeën. Zo hebben we een eigen methodiek geschreven voor scheidingshulp voor mensen met een licht verstandelijke beperking, bieden we contactherstel en -begeleiding voor ouders en kinderen die elkaar niet onbegeleid kunnen zien. Ook ontwikkelen we een Virtual Reality programma om ouders te laten ervaren welke impact de scheiding en hun gedrag naar elkaar toe op hun kinderen heeft. Daarnaast is er een korte intensieve variant van bemiddelingsgesprekken en hebben we een nauwe link met diagnostiek en behandeling op het gebied van gehechtheid en (scheidings)trauma.

 

App

Een complexe scheiding vraagt vaak veel energie en aandacht, ook van professionals. Zicht op de verscheidene aspecten die meespelen, zoals de juridische situatie, wens van het kind en stressoren bij ouders kan ondergesneeuwd raken in de dynamiek van de scheiding. Daarom ontwikkelen we een app die helpt om breed te inventariseren en tips geeft in gepaste handelingsalternatieven. En dat alles om onze ambitie vorm te geven, namelijk dat het in 2030 de norm is dat ouders in Nederland niet meer gaan scheiden zonder focus te hebben op het welzijn van het kind!

 

Regio Alkmaar

Altra en De Opvoedpoli geven nu gezamenlijk vorm aan het aanbod scheidingshulp in de regio. Marieke Wolschrijn gaat dit project vorm geven in 2018. Marieke is vanaf het eerste uur betrokken bij hulp bij scheidingen en zeer ervaren in het programma Ouderschap Blijft. Zij is aanspreekpunt, maar werkt nauw samen met collega’s Wim Spies en Katinka Knook van Altra, en de behandelaars van de Opvoedpoli. “